сряда, 10 юни 2015 г.

Какво дава шанс за нов живот?




Какво дава шанс за нов живот?
Медицината не спира да се развива и да намира лек за някои тежки заболявания. Стволовите клетки са различни от другите видове клетки в човешкото тяло. Въпреки, че те могат да идват от различни източници в тялото всички те споделят едни и същи възможности и свойства. В действителност стволовите клетки представляват техническата поддръжка на тялото. Те могат да се делят неограничен брой пъти и да заместват кой и да е вид друг вид специализирани клетки в тялото. С две думи стволовите клетки могат да се делят и самообновяват за продължителни периоди от време. Клетки като мускулните и нервните не репликират, но стволовите клетки могат да се размножават многократно. По същество това означава, че те правят копия на себе си много пъти. Фактически първоначалната популация на стволови клетки може да произведе милиони стволови клвтки в рамките на месец в лабораторни условия. Периода на дългосрочно самообновяване е на лице, когато произведените стволови клетки останат не специализирани.
Важно е всеки един да бъде добре запознат със самият процес как и защо стволовите клетки се делят и подновяват може да помогне на учените да открият това, което се случва по време на дисфункционално делене, което води до ракови клетки. Това също може да им отговори на въпроса ка се регулира пролиферацията и диференциацията на клетките.  Излиза, че ембрионалните стволови клетки са в състояние да се размножават в продължение на година или дори по-дълго без изобщо да се развият в специаилзирани клетки за разлика от зрелите клетки в тялото. За това почти всяка бъдеща майка в Европа и в по-развитите страни бърза да се поинтересува за съхранение стволови клетки  много преди да е заченала. Но все още изследователите поставят под въпрос как се случва това делене на стволовиклетки без те на практика да остаряват. А отговора на този въпрос може да даде лек за много болести и травми.
В нашата страна всичко вече е достъпно. Само трябва да се възползваме. Неспециализирания характер на стволовите клетки е много важен. Това означава, че на стволовите клетки им липсва конкретна част, която да им позволява да представят специализирана функция в тялото. Така например специалната функция на сърдечния мускул е да изпомпва кръв в тялото. А на нервните клетки да изпращат сигнали до други нервни клетки в останалата част от тялото ви, което ви позволява да се движите. А стволовите от своя страна не притежават никаква специфична функция, но имат способността да се диференцират в различни специализирани клетки. За това учените смятат, че благодарение на тях скоро лечението на болести като инфаркт, Паркинсон, Алцхаймер, остеопороза и левкемия ще бъдат възможни на практика. За това съхранението на клетки от този вид става все по-желана и търсена услуга сред обикновените граждани в обществото. Но все още точните фактори, които позволяват на стволовите клетки да останат неспециализирани са загадка за учените. Изследванията в тази сфера позволяват на учените да стигнат до отговорите на много въпроси в лабораторни условия и така да подобрят здравеопазването и леченията на тежки болести. Ако можете да избирате днес, бихте ли съхранили клетки?

Няма коментари:

Публикуване на коментар