вторник, 20 август 2013 г.

Правила при ползването на ел. инсталациите и съоръженията





Правила при ползването на ел. инсталациите и съоръженията

Трябва да се обръща специално внимание на всички неизправности в ел. инсталациите и съоръженията, които могат да по някакъв начин да предизвикат искрене, късо съединение, или нагряване на изолациите на захранващи  линии над допустимото, също така може да се предизвика отказ на автоматичните системи за управлението и много други, които трябва да  се отстранят незабавно. Ако е необходим ремонт на пожарогасители  то веднага да се обърнете към специалисти.Периодично по график е добре да  се извършва почистване на линиите и на самите електрическите съоръжения, като всички ел. мрежи и обзавеждането да се изпълняват в съответствие с даденият Правилник за устройство на електрическите уредби и същевременно  да им бъде осигурена пожаробезопасна експлоатация.
Има конкретни изисквания към системи за отопление и вентилацията. Както е в  Наредба №3 в самата  експлоатация се допускат само изправни както и стандартни уреди и съоръжения. Всички отоплителни съоръжения се почистват в началото на всеки отоплителен сезон като се вземат и конкретни  мерки за пожарна безопасност и ремонтиранена пожарогасители. При експлоатацията на отоплителните уреди не се допуска никаква  употреба на леснозапалими или горими течности за разпалване.

Много трябва да се внимава със сушенето както и поставянето на горими предмети и материали върху някакви уреди което ц случай да е и на разстояние, по-малко от определеното в дадените инструкции.Или повторно запалване на печки с течно гориво.Също така използването на вентилационните канали като вид димоотвод.Важно е когато използваме взривоопасните и горими материали за боядисване, миене и за други цели то да знаем, че трябва да се приготвят в отделни помещения или на някакви открити площадки, като задължително се спазват изискванията за пожарна безопасност.Друго, което знаете, но не се спазва  е това, че не се  допуска изливане  на леснозапалими и други видове горими течности в общата канализация.
Ако се налага да има извършване на товаро-разтоварни работи с някакви  взриво- и пожароопасни материали то да се спазват изискванията на маркировката както и предупредителните надписи на всички опаковки.Всяка строителна конструкция се характеризира с конкретни граница на пожароустойчивост,  времето от началото на възникването на пожара чак да момента на разрушаването на конструкцията. За искано възпрепятстване на разпространението на пожар се изграждат и дадени пожарозащитни прегради. Всички ръководители, работници  и служители са задължени да познават и да могат да работят с всякакви противопожарни уреди както и със средствата за гасене на пожари. Като за работниците или служители в края на работното време трябва  да проверяват както и да оставят в пожаробезопасно състояние своето работно място, става дума за машини, апарати и техники.

Няма коментари:

Публикуване на коментар