вторник, 24 юни 2014 г.

Хлебарките – едни от най-изумителните животни на планетата

У повечето хора самата дума хлебарка предизвиква отвращение и погнуса, но в етимолозите, които се занимават със света на насекомите, тази дума предизвиква възхищение. Но какво толкова може да ни възхити в тях? Има няколко изумителни факта, които наистина могат да предизвикат всеобщо възхищение.
Прочутата мадагаскарска съскаща хлебарка използва крилата си, за да издава този съскащ звук, с който е прочута. Повечето насекоми, които издават някакъв звук го правят като трият едно в друго части от тялото си, докато съскащата хлебарка издава своя звук посредством преминаваща струя въздух между крилете й като това е знак, че е притеснена или се чувства застрашена или е в размножителен период. Но знаете ли, че избиванетона хлебарки определено не включва тяхното обезглавяване? Защото безглавите хлебарки оцеляват, а не умират както смятат голяма част от нас. За сравнение, ние хората използваме главата си за 3 основни функции: да дишаме през носа  и устата си, загубата на главата ни би довела до значителна загуба на кръв, което би довело до недостатъчно кръвно налягане необходимо за транспортирането на кислород до клетките и трето ние ядем през устата си. А хлебарките дишат през дихателни отвори разположени по цялото им тяло като мозъкът им не контролира тази функция, насекомите нямат кръвно налягане като на бозайниците и съответно не кървят. Като студенокръвно животно, при достатъчно ниски температури, хлебарката може да живее цял месец само с една порция храна. На практика излиза, че хлебарките в сравнения с нас са почти безсмъртни!
Оказва се, че не само кучетата и котките могат да предизвикват алергия у човека, хлебарките го правят също. Алергията към хлебарките е открита преди около 50 години и може да бъде доста опасна. Освен, че живите хлебарки разнасят доста болести и зарази, мъртвите на падат по-долу – те са причината за алергии у хората. Телата на умрелите домашни хлебарки в София и големите градове се разпадат на прах, който се разнася по въздуха и бива вдишан. Така се предизвиква алергията към тях, но истинският причинител е определен протеин в тяхното тяло, към който много хора нямат поносимост.  Учените вярват, че повишения брой на хора алергични към хлебарките се дължи на това, че като деца са стояли и играли дълго време у дома в затворени и закрити помещения, където са били изложени постоянно на алергена. При някои проучвания е установено, че средностатистическото жилище в големите градове е дома на от 900 до 330 000 насекоми. Проучванията още показват, че астматичните пристъпи от алергия към хлебарки се дължи повече на фактора местожителство, а не е генетичен. Но за разлика от другите видове астма, тази предизвикана от хлебарките е активна през цялата година.

А как хлебарките могат да бъдат свързани с математиката? Ами ако искаме да изчислим за колко време апартамента ни може да се напълни с хлебарки само трябва да следваме следната логика: ако вземем германската хлебарка, която е най-често срещана, нейния цикъл на съзряване продължава около 100 дни, а живее 6 месеца. Всяка женска може да износи от 6 до 8 пашкула, всеки с около 30-40 яйца за тези 6 месеца. Това е около 180 – 320 наследника и ако само 10-тина от тях са женски... Разбирате, че за качествено унищожаване на хлебарки говорим само, ако пръскате всеки месец поне по веднъж! А пръскането веднъж годишно е чиста профилактика, която намалява популацията им само за момента, но после започват да се размножават отново. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар