събота, 4 октомври 2014 г.

Стволвоите клетки от мазнини са по-добри от тези в костния мозък

Ново изследване на стволовите клетки показва, че извлечените стволвои клетки от мазнини са по-мощни и ефективни от тези, извлечени от костен мозък, при подпомагането за моделиране на имунната система в организма. Установеното при това изследване може да има значително влияние при разработването на нови терапии базирани на стволови клетки, тъй като адипозните (мастни) стволови клетки са далеч по-изобилни в тялото в сравнение от тези в костния мозък, а освен това могат да се съберат и от отпадъчен материал при липосукция. Стволовите клетки се считат за потенциални лечители за редица нездравословни условия от възстановяване на кожата чрез присадка до лечение на възпаление на червата.
Проучването било направено от Медицинския университетски център в Лайден, водено от Хелена Ройелофс. Тя и нейният екип търсели алтернатива на стволвоите клетки в костния мозък, заради малкото количество на клетки, които се съдържат там и защото извличането им е доста болесненео и трудно. Адипозната тъкан е интересна алтернатива, тъй като съдържа приблизително 500 пъти по-висока честота на стволови кетки, които се извличат сравнително лесно, казва Хелена. А освен това лесно биха се пълнили стволови банки, тъй като само в САЩ се правят над 400 хиляди липосукции в годишно, при които извлечената мастна тъкан се счита за биологичен отпадък. Но вместо да се изхвърля би могло да се ползва за извличането на стволови клетки без абсолютно никакъв допълнителен риск за донора.
За представяне на изследването са били взети стволови клетки от костен мозък и от мастна тъкан от възрастово сходни донори. При сравнението на способноста на двата вида стволови клетки да регулират имунната система в инвитро условия, учените открили, че и двата вида клетки се представят сходно, въпреки че за постигане на същия ефект от мастната тъкан са били необходими много по-малко стволови клетки. Когато се стигне до секретиране на цитокини – молекулите в клетката, които регулират имунната система – мастните клетки се справят много по-добре от тези на костния мозък. Това предполага, че скоро ще бъде налична услугата съхранeниеклетки от пациенти подложени преди това на липосукция.   И двата вида стволови клетки – от костен мозък и от мастна тъкан – са абсолютно еквивалентни в техния потенциал да се диференцират в различни други клетки. А факта, че клетките от мастна тъкан представят по-голям потенциал при подтискане на имунната система обещава развитие на клиничните терапии.


Няма коментари:

Публикуване на коментар