понеделник, 1 декември 2014 г.

Как се приготвя кафе? Какви са процесите при които се получават различните кафета?




Как се приготвя кафе? Какви са процесите при които се получават различните кафета?

Кафето е напитка без която много хора не могат да започнат своят ден. Изобилието от аромати и начини на приготвяне са доста. Вече има и много машини, които  предлагат сутрешно кафе с много пяна. Важното е да заредите с вода и разбира се кафе, след това да  натиснете едно копче и е време за и изпиване на горещата напитка с наслада. Днес добър вариант е и да се направи доставка на кафе, която става по всяко време. Кафето, което е на  пазара, е събирано с  машина или на ръка при по-скъпите сортове кафе. След като  са събрани биват  отделени от основната обвивка. По късно отделните кафени зърна се пекат в специални  въртящи барабани на около 232°C градуса между  10 -  20 минути. Именно това е точната  температурата, на  която е важно да се пекат кафеените зърна, за да е получи еспресо кафе от тези зърна.  След печене, зърната се  оставят от 12 до 36 часа, за да се отделят всички газове, които неизбежно се създават при процеса на  печене. Този процес още създава  различни химични промени в зърната кафе. Те съдържат близо 1500 химически вещества, благодарение на които се получават и отличаващите вкусове на кафетата.

При  приготвяне на еспресо кафето, след като е изпечено, след това старателно пакетирано и достигнало до всеки един потребител, което може да се случи и с хранителни стоки- доставка по всяко време, то е нужно за добрият вкус да бъде приготвено и  по правилния начин.  Нужни са около  7 и 8 гр. смляно кафе. В поставянето му в машината са нужни не  повече от 25 до 30 секунди. Трябва да се получи тъмно кафяв крем, или както му се носи името  каймак или пяна на повърхността на чашата кафе.Колкото е по – голям то толкова е по – добро и кафето. Имайте предвид, че голяма част от предлаганите машини за подобно кафе, не могат да ви осигурят  този каймак. Те по скоро се водят машини за – Мока  с налягане с пара. Това налягането генерира само 1,5 бара, а за истинско еспресо са необходими 9 бара.
Робуста е най- често избираният сорт кафе за този тип кафе. За създаването на чаша еспресо се  изисква много старание и внимание към детайла.

Няма коментари:

Публикуване на коментар