четвъртък, 18 декември 2014 г.

Каква е плътността на килима? История на килимарството




Каква е плътността на килима? История на килимарството
Един килим притежава много свойства и качества, които го характеризират като добър и устойчив. От голямо значение е плътността. Тя се  определя от това, колко близко са разположени нишките една до друга. Колкото  по - голяма плътност има един килим, то толкова и по  луксозен ще изглежда той. При направата на килимите от знание имат и методите на  усукване и съединяване на отделните снопове.  Това усукване  показва колко пъти на сантиметър са усукани всички нишки. Има различни модели килими. При тези, които се смятат от  типа - рязана нишка, усукването оказва влияние върху цялостната текстура и визия на килима. Ако искате да имате качествен килим, то е добре да гледате за  броя на усукванията на сантиметър, колкото са повече, то толкова  по-голяма дълготрайност ще има килима.  При тип-бримка, гледайте за якостта на съединенията. Това се вида отзад на самият килим,  и тук важи правилото, колкото повече, толкова по-добре. Избирайки красиви  мебели за баня цени, то незабравяйте да вземете и килимче за там.Сами ще се убедите от излъчването, което ще придобие помещението ви. Нека вашият килим има и подложка, защото те правят килима много по-удобен и приятен когато се  стъпва на него. Идеален вариант за вас е да се спрете на тънки и стегнати подложки.
Каква е историята на килимарството?
За  българското национално наследство и в чужбина ръчно тъкани чипровски килими и гоблени играят важна и съществена роля за историята ни. Всички  български народни художествени занаяти,  които с течение на времето са възникнали в античността, успяват да се доразвият през Възраждането, като дори и днес те съществуват.  Постепенно се усъвършенства и доразвила  орнаментиката и цветовото богатство, които показват  същината на  българския национален бит, всички обичаи и  традиции,  които имаме като народ и празниците без, които просто не можем. Днес дори и да се намират лесно подови настилки, като плочки,  качествен паркет, то килима остава неразделна част от визията и интерора.
Има голям брой исторически факти за появата на килимарството. Дори и днес, произхода на килимите е неясен. Материалите, от които са направени траят определен период от време и това ги прави невъзможни за  проследяване на възникването и тяхното еволюционно развитие на килимите през вековете чак до наши дни.  Намерената може би най - стара  находка на килим ,който изглежда сравнително добре е открита през 1947г. от руски археолог Руденко. Този килим бил  в гроб на скитски принц, в долината Пазълък в планината Алтай, южен Сибир. Установено е, че  килима датира от 5 в. пр.н.е.  Всички историци смятат, че  килимарството води началото си от Централна Азия преди повече от 8 хил. години.  Появата е свързана  с номадската култура на племената, които са  живели по тези земи. Били използвани за постелки на пода, също така и за покриване на шатри, колиби, използвани били и за вътрешни прегради, както и за направа на седла на коне, постепенно за чанти, красиви и удобни люлки за децата.  Килимите имали за цел да  задоволяват жизнените им  необходимост и удобства. Постепенно започва и  втъкаването на различни фигури и мотиви, а цветовете и шарките да стават все по различни. Гледайки един килим от къщата на баба ви и дядо ви, можете ли да кажете неговата история?

Няма коментари:

Публикуване на коментар