понеделник, 30 ноември 2015 г.

Тютюнопушенето в нашият живот.

Тютюнопушенето в нашият живот.

По света има различни  сведения за практикуването на тютюнопушенето в различните култури. Смята се, че самият тютюн е култивиран и използван за пушене в Америка от 5000 години. Всичко води, че началото тръгва от  Централна Америка - Перу и Еквадор в наши дни.  В  Индия пушенето на канабис се е практикувало повече от 4000 години. Добре е да спомене, че в самото  начало пушенето се развива, като религиозна церемония. С течение на годините и най - вече след  завладяването на Америка от европейците, това тютюнопушене се разпространява по целият свят като форма на развлечение. Тогава възникналите пожари от цигари не са били в такъв голям процент както е днес. Нуждата от обслужваме пожарогасители става все по - голяма и наложителна. Интересен факт е, че отношението към пушенето е варирало през годините в различните части на света. Смятано е било за  изтънчено, но и за доста  вулгарно занимание, както за възвишена, така и за силно  греховна практика.

Важно в тази статия е да уточним, че статистиката определя средните вероятности. Не се знае в кой точно процент ще попаднете вие както се казва може да ви се случи, но може и да не ви се случи. Всеки един трябва да знае рисковете и да направи своят съзнателен избор. Годишно пожари възникнали от цигари и неогасените им фасове се увеличава. Запитайте се кога за последно сте направили  проверка на пожарогасителите у своят  дом или заведение, офис и т. н.  Тук ще цитираме факти  относно вредите от тютюнопушенето, които са напълно достъпни в интернет. Може да има  разминаване в цифрите, това е така заради отделните проучвания, но като едно безспорно заключение е, че тютюнопушенето вреди сериозно на здравето на пушачите и за жалост  на тези около тях, които не са пушачи. Врем е е всеки един пушач да осъзнае, че е добре да  съхранява здравето си.

Нека поговорим и за зависимостта от тютюнопушенето. Тук вредител и никотинът. Постоянно се извършват изследвания, които показват, че никотинът увеличава нивото на допамин намиращ се в главния мозък. От там идва и чувството на удоволствие при тютюнопушене. Преди тези хиляди години едва ли са се замисляли до каква зависимост ще се превърнат цигарите и нуждата от пожарни врати, при поява на пожар от не добре изгасен фас. Никотинът е  ключовият пристрастяващ елемент в процеса на цялостното пристрастяване към  тютюнопушенето. Добре е да знаете още, че по време на  пушене част от никотина се пиролизира и в организма може да  се предизвикат соматични и психотропни ефекти. От там се стига и до никотинна зависимост. Доказано е, че тази  зависимост е по-силна от зависимостта от кофеинa или дори от марихуаната.  Приемането на никотин може да доведе до по-бързо опиянение при употреба на алкохол. Вие страдате ли от подобна никотинова зависимост? Ако не, то това време може да издържите без цигари, ако сте пушач?

Няма коментари:

Публикуване на коментар