неделя, 26 януари 2014 г.

Родителски кооператив – предимства и недостатъци

Много майки се притесняват за детето си, когато дойде момента да го дадат на детска ясла. В повечето случаи основната мотивация детето да се даде на ясла още след първата година вместо след втората е именно финансите и минималното майчинство през втората година. Това е доста голям проблем за много семейства в България, защото нямат избор от към финансова гледна точка, но пък и детето не може да тръгне на детска ясла преди да е проходило и да ходи самостоятелно и стабилно.  Нормално е всеки родител да се притеснява как ще гледат детето му, дали ще му обръщат необходимото внимание и дали ще се грижат добре за него. В тази крехка възраст около 1-2 годинки децата са все още толкова малки, нежни и не могат сами да си казват дали нещо ги боли, сърби, дали са жадни, гладни и т.н.
 Поради тези причини много родители се събират и организират родителски кооперативи, за да бъдат по-спокойни, че децата им ще бъдат гледани добре и в домашни и спокойни условия. Определено дори пред частнадетска ясла София родителския кооператив има предимства.  Предимствата са, че детето се гледа в домашни условия, храната също е домашно приготвена и дори детето може да наблюдава и да участва в приготвянето на храната и други домашни ангажименти. Другият голям плюс е, че обикновено тези кооперативи се правят между познати родители, майки които се събират почти всеки ден на детската площадка и децата им малко или много виждат познати физиономии и хора. Децата са сред позната обстановка и първоначалния стрес, че няма да са с мама се намалява доста.
Друг много голям плюс е, че обикновено по тези кооперативи се гледат малко деца и вашето ще получи повече внимание и по-добра грижа отколкото в една ясла в София например, където обикновено групите са от около 20 деца. Също, ако искате детето ви да се храни по някакъв определен здравословен начин тук можете да си го позволите. Ако детето ви е алергично или не обича някаква определена храна в родителския кооператив това ще бъде взето предвид. В детската градина и ясла не можете да сте сигурни, че няма да му дадат нещо, което не бива от невнимание. А частните детски ясли са доста по-скъпи отколкото да се организират няколко майки, за да направят кооператива.

Това има и минуси, но те на фона на всички плюсове избледняват. Един от възможните минуси е, че ако не се контролира определена бройка на децата за всеки кооператив има вероятност да се превърне в поредната детска градина,, където няма да има време за индивидуално внимание и съобразяване с нуждите на всяко дете. Това не е задължително разбира се, но е добре да има определени ясни условия, които да се спазват и следят, за да се извлекат само най-добрите страни на родителския кооператив.

Няма коментари:

Публикуване на коментар