неделя, 18 май 2014 г.

Най-смешните факти за хлебарките

В повечето случай тези животни предизвикват отвращение у нас и присвиване на стомаха, но ако погледнем от друга гледна точка те могат да бъдат и доста интересни обекти за нашето любопитство.
Знаете ли, че кръвта на хлебарката е бяла? А знаете ли, че 18 от 24 часа в денонощието хлебарката си почива активно? Кой не би мечтал за такъв живот?! Оказва се, че тези същества са и големи бохеми. Вместо да се чудите каква фирма да викнете за унищожаване на хлебарки по-добре първо научете някои полезни неща за техния живот. Освен това те живеят на големи колонии или казано по наше му семейства като взимат своите решения и планират стратегии използвайки антените си.
Хранителните им навици също заслужават внимание. Знаете ли, че дори да скриете всичката храна у дома ви те пак ще намерят какво да ядат? Така, че пълното избиване на хлебарки чрез глад и хигиена не винаги е ефективно а 100%. В менюто им влиза лепило, хартия, нокти, умрели хлебарки и насекоми, изпражнения, сапун, целулоза, дори мазилка. И въпреки, че ядат всичко, ако все пак останат без храна за повече от месец няма да оцелеят. А знаете ли, че те дъвчат странично и могат да живеят цели 7 дни без главата си. Без глава не умират защото не могат да дишат или ядат, а защото не могат да пият вода.

Физиологичните им характеристики са изумителни. Знаете ли друго животно с 6 крака и 18 стави? А знате ли, че най-голямата хлебарка е около 12 см и обитава Южна Америка, а сега радвате ли се, че не живеете там? Чудите се къде са се скрили хлебарките през деня, а сигурни ли сте, че сте уплътнили всички процепи, дори най-малките. Хлебарката може да се промуши през процеп колкото стотинка. Освен това може да бяга с 3 мили в час и реагира много по-бързо на движение на въздуха, за това в повечето случаи успява да избяга преди да я убиете. Отроватаза хлебарки е много по-ефикасна отколкото механичното убиване, защото тяхната реакция е в пъти в по-бърза от вашата. За това най-добре се обърнете към специалисти!

Няма коментари:

Публикуване на коментар