събота, 31 май 2014 г.

Най-смъртоносните насекоми по света

Стоножката – произхожда от Средиземноморието. Обикновено се смята и за полезно животно, защото яде и прочиства от други насекоми, но има от какво да страхувате от нея, защото на всеки 2 години умира по един човек от ухапване от такава стоножка. Смъртта настъпва заради алергична реакция към отровата, която животното инжектира при ухапване.
Огнени мравки – за щастие не се срещат у нас в противен случай пикника сред природата не би бил удоволствие, а предизвикателство за оцеляване. Наричат се огнени, защото човек, който е нахапан от тях усеща как кожата му гори под влиянието на отровата инжектирана при ухапване. У нас също има мравки и те могат да са голяма напаст, но те са много по-лесни за унищожаване вредители , отколкото предпазване от огнените мравки сред природата. И ако все пак имате алергия към ухапвания винаги е добре да имате в себе си медикаменти за случая и за бърза реакция.
Оси и пчели – където и да отидете ще срещнете оси или пчели, дори в градска среда. Но те определено предпочитат цветя, сладки миризми, а осите налитат на месо. Почти всеки е бил хапан от едно от тези две насекоми, но последиците към тези, които са алергични към тях могат да бъдат доста сериозни дори смъртоносни. Статистически над 50 човека умират годишно от алергичен шок в следствие на ужилване от оса или пчела.
Азиатски стършел – много хора са виждали стършели – онези дребни, нахални насекоми от които лесно се отърваваме с едно махване. Но азиатския стършел е доста по-голям, с дължина около 5 см и 1 см жило. Ако смятате да пътувате на изток към Азия може ще трябва да свикнете с мисълта, че ще срещате такива стършели по няколко пъти на ден, особено, ако изкачвате планински райони в Япония.
Хлебарките – да, те не са опасни на пръв поглед, а само предизвикват гнус в нас. Но не се лъжете, опасността, която те носят е косвена чрез заразите, които разнасят. Хлебарката животното, което пренася най-много зарази, микроорганизми и вируси. За това качествено унищожаване на хлебарки е задължително, както и поддържането на изрядна хигиена. Най-честата причина за разнасяне на ешерихия коли са именно хлебарките, които пълзят навсякъде из канализацията, хранят се с какво ли не и после заразяват всичко до което се докоснат.

Мухата цеце – колкото и малка да е тя, годишно от нея умират между 250 – 300 хиляди души в Африка. Ухапването от тази муха причинява така наречената сънна болест. Последната регистрирана епидемия от ухапвания от мухата цеце е била регистрирана в Уганда през 2008г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар